Sadbové zemiaky, cibuľa cesnak

Výrobcovia

Zemiaky AGRIA žlté varný typ BC stredne skoré 5kg

92489

Nové

skladom

9,19 €

9,19 € za kg

Popis

Patrí medzi najžiadanejšie odrody na Slovensku, Česku i Nemecku. Je to stredne skorá až stredne neskorá odroda zemiakov s oválnymi veľmi veľkými hľúzami, dužina je tmavo žltá, vysoko úrodná, varný typ zemiakov B-BC, vhodná na priamu spotrebu, na výrobu hranolkov,chipsov, ale aj na bežný konzum. Agria si zachováva výbornú kvalitu konzumu až do jari, čím sa zaraďuje medzi najobľúbenejšie odrody na trhu. Agria dobre znáša teplo i sucho.

Dužina je výrazne žltá, obzvlášt po uvarení farebne stála. Vykazuje vysoký výnos, na niektorých lokalitách má sklon ku chrastavitosti hľúz.Agria uprednostňuje stredne až viac kvalitné pôdy s rovnomerným zásobovaním vodou a živinami. Plochy, ktoré majú sklon k vytváraniu chrastavitosti, sa nedoporučujú. K dobrému nasadenie hľúz možno odporučiť včasné zavlažovanie. Agria je extrémne "pokojná" odroda a preto je dobré pred sadením hľuzy naklíčiť.

Agria má veľké hľuzy a má len nízke alebo stredné nasadenie hľúz. Je citlivá na predhnojení dusíkom. K urýchleniu zrenia porastu a uľahčenie zberu je dobré  znížiť podiel vňati, ale nezničiť porast pred fyziologickú zrelosťou. Je potrebné zamedzovať poškodenie hľúz.
Rýchle osušenie chladným nočným vzduchom zamedzuje infekcii hľúz a prispieva k dobrému zdravotnému stavu a skladovateľnosti. Je potrebné kontinuálne znižovať teplotu skladovania.  Je potrebné kontinuálne znižovať teplotu skladovania u hľúz na spracovanie na 8 ° C, pre priamy konzum na 4-6 ° C.